Wat is dat nu eigenlijk, de ecologische voetafdruk? Ik zocht het even op via wikipedia:
(ook mondiale voetafdruk of kortweg voetafdruk.)
voor een bepaald jaar is een getal dat weergeeft hoeveel biologisch productieve grond- en wateroppervlakte een bepaalde bevolkingsgroep in dat jaar gebruikt om zijn consumptieniveau te kunnen handhaven en zijn afvalproductie te kunnen verwerken. Het gaat om een hypothetisch getal, gemeten in mondiale hectares.
Een mondiale hectare is 1 hectare van biologisch productieve ruimte aan (mondiale) gemiddelde productiviteit, rekening houdend met de huidige technologie.
- Een biologisch productieve oppervlakte is een deel van de aarde of de zee met een relevante activiteit van fotosynthese of biomassa-productie.
- De ecologische voetafdruk kan ook berekend worden voor een individu of gezin, voor een bedrijf, voor een bepaalde activiteit, een specifiek product, voor een land of voor de wereldbevolking in zijn geheel.
Je kan wel denken dat je goed bezig bent, of net niet, maar hoe doe je het nu echt?

Belgische voetafdruk bijna grootste ter wereld.

Iedereen weet ook dat er niet meteen vooruitzichten zijn op beterschap dus als we heel eerlijk zijn: we zijn onze aarde aan het vernielen. Niemand anders dan wij zelf, de mensen!
Ik probeer te bedenken welke oplossingen er geboden kunnen worden, maar er is niets dat je als persoon alleen kan waarmaken. Het moet allemaal in teamwork gebeuren met onze naasten. En net daar vrees ik een beetje voor. Ik kom even terug op het gedeelte mens en maatschappij waarin al werd vermeld dat mensen de dag van vandaag meer aan zichzelf denken dan aan elkaar, laat staan aan onze natuur, onze aarde. Akkoord, wij zullen waarschijnlijk niet meer meemaken dat onze aarde ten onder gaat, maar wat met onze kinderen, kleinkinderen, achterkleinkinderen? Hebben zijn geen recht op een goede en gezonde aarde? Of zijn we echt zo egoïstisch dat we daar maar niet bij stil staan?
Ik dacht hier zelf ook niet zo veel over na, maar door deze opdracht ben ik nu al een tijdje bezig met de verschillende thema's en krijg ik alsmaar een duidelijker beeld in mijn hoofd van hoe onze maatschappij er aan toe is, en dat het dringend tijd is voor verandering!
De vraag blijft wel, hoe?!
Ecologische voetafdruk na Dagen Zonder Vlees verkleind met 160 ha.
Je kan het artikel hier lezen.

Vooral het resultaat van deze actie is voor mij heel verrassend. Ik had niet verwacht dat de impact van minder/geen vlees eten zo groot zou zijn. Ik denk dat dat ook een beetje het probleem is. Je hoort of leest wel eens dat het beter zou zijn om minder vlees te eten, maar verder sta ik er niet zo vaak bij stil en ik denk de mensen rondom mij ook niet. Door acties al deze worden we geconfronteerd met de ernst van de zaak, zo gaan mensen misschien wel meer moeite doen?
Ik neem mezelf alvast voor om minstens 1 vleesloze dag per week in te lassen en ga proberen de mensen rondom mij ook aan te sporen dat voorbeeld te vormen. Het is niet de hele wereld die meedoet, maar toch een begin!
Er zijn vele kanalen die hier aan meewerken en dit zelfs verwerken in hun programma's op tv, zo kan je op vtm bijvoorbeeld veel ideetjes opdoen om lekker te koken zonder vlees, via deze link kan je vele ideetjes opdoen om lekker te koken met aandacht voor onze natuur!
Weggooitest: Hoe spaarzaam gaat u om met uw voedsel?
Doe zelf ook zeker eens de test! (link)
Ik deed deze test zonet en kreeg als resultaat:
Wat mij opvalt is dat er meer en meer initiatieven worden genomen om iets te doen aan de verspilling van voedsel. Voedselbanken bijvoorbeeld krijgen meer en meer bekendheid. Vandaag in de krant zag ik nog een artikel over de Britse activist Tristan Stuart die gisteren samen met enkele koks een curry maakte van afval voor 5000 mensen. Ik vind dat zulke acties meer moeten worden gedaan. Je hebt een pak minder afval en helpt er andere mensen ook mee.
Het artikel zelf kon ik online niet terugvinden maar je kan hierover wel een klein stukje lezen via deze link.
Weggooitest: Hoe spaarzaam gaat u om met uw voedsel?
Doe zelf ook zeker eens de test! (link)
Ik deed deze test zonet en kreeg als resultaat:
Waarschijnlijk gooit u meer voedsel weg dan u denkt! Op basis van deze test scoort u gemiddeld op voedselverspilling. Jaarlijks gooit u bijna 50 kilo goed voedsel in de afvalbak. Dit komt overeen met wat we gemiddeld in Nederland weggooien. Dat kost ruim 150 euro per jaar. Voedselverspilling is een vorm van energieverspilling. Voordat een maaltijd bij u op tafel staat, hebben de ingrediënten vaak al een lange weg afgelegd. Producten worden geteeld, vervoerd, bewerkt en verpakt. Dit kost allemaal energie. Als u een bruikbaar product uiteindelijk weggooit, is dat allemaal voor niets geweest. Weggooien is zonde, want eten is om op te eten!
Voedselverspilling kent vele kanten. Let bijvoorbeeld tijdens het koken op dat u niet meer kookt dan de eters op kunnen. Twijfelt u of een maaltijd genoeg zal zijn, maak dan wat extra van iets dat u kunt bewaren en de volgende dag op kunt eten. Om goed inzicht te krijgen in hoeveel u weggooit, raden wij u aan het Invulformulier Voedselverspilling te downloaden. Hierop houdt u twee weken bij wat u aan eten weggooit, vervolgens rekenen wij voor u uit hoeveel kilo dit op jaarbasis is.
Ik denk dat dit een correcte uitslag is. Ik probeer er wel op te letten om zo weinig mogelijk weg te gooien. Ik bewaar heel veel in de diepvries zodat ik het kan uithalen wanneer ik het ook echt nodig heb. Restjes van eten worden bij ons steeds gebruikt voor de volgende maaltijd. Wanneer de houdbaarheidsdatum van een potje yoghurt voorbij is, blijft het zeker nog een aantal dagen goed, ik eet het dan ook nog op zonder probleem.
Met vlees ben ik wel voorzichtiger, vleeswaren voor op de boterham hou ik maar een paar dagen bij. Ik ga wel regelmatig winkelen en koop dus telkens kleine hoeveelheden om zo weinig mogelijk weg te moeten gooien.
Ik denk dat dit een correcte uitslag is. Ik probeer er wel op te letten om zo weinig mogelijk weg te gooien. Ik bewaar heel veel in de diepvries zodat ik het kan uithalen wanneer ik het ook echt nodig heb. Restjes van eten worden bij ons steeds gebruikt voor de volgende maaltijd. Wanneer de houdbaarheidsdatum van een potje yoghurt voorbij is, blijft het zeker nog een aantal dagen goed, ik eet het dan ook nog op zonder probleem.
Met vlees ben ik wel voorzichtiger, vleeswaren voor op de boterham hou ik maar een paar dagen bij. Ik ga wel regelmatig winkelen en koop dus telkens kleine hoeveelheden om zo weinig mogelijk weg te moeten gooien.
Wat mij opvalt is dat er meer en meer initiatieven worden genomen om iets te doen aan de verspilling van voedsel. Voedselbanken bijvoorbeeld krijgen meer en meer bekendheid. Vandaag in de krant zag ik nog een artikel over de Britse activist Tristan Stuart die gisteren samen met enkele koks een curry maakte van afval voor 5000 mensen. Ik vind dat zulke acties meer moeten worden gedaan. Je hebt een pak minder afval en helpt er andere mensen ook mee.
Het artikel zelf kon ik online niet terugvinden maar je kan hierover wel een klein stukje lezen via deze link.
Bronvermelding:
Afbeelding 1: Vrijzinnig centrum Geuzenhuis. Themaweek voor middelbare scholen (derde graad) rond ecologische voetafdruk. Geraadpleegd op 2014, april 1 via http://www.geuzenhuis.be/p349
Afbeelding 2: WWF (2013, januari 17). Geraadpleegd op 2014, april 1 via http://www.geoplein.nl/cms/?p=5397
Afbeelding 2: WWF (2013, januari 17). Geraadpleegd op 2014, april 1 via http://www.geoplein.nl/cms/?p=5397
Afbeelding 3: VZW Dorp. (2011). Earth Overshoot Day: Ons krediet is op! Geraadpleegd op 2014, april 1 via http://www.vzwdorp.eu/index.php/vereniging-map/duurzaamheid/overshoot-day/
Afbeelding 4: I Love Eco. (2012, februari 17) Binnen 7 dagen 40 dagen zonder vlees? Geraadpleegd op 2014, april 1 via http://blog.iloveeco.be/tag/ecologische-voetafdruk/